A Five Farm története 2015-ben kezdődött akkor még Rajkai Gyümölcsöskert néven, de a gazdálkodás már gyerekkoromban is az életem részét képezte. A közigazgatásban eltöltött több mint egy évtized után úgy gondoltam, hogy valami olyasmit szeretnék csinálni, amivel az időm nagy részét nem irodában, hanem a szabadban tölthetem és ami a befektetett energia tekintetében kifejezetten produktívnak mondható.
Mivel nagyapám révén volt egy kevés tapasztalatom a mezőgazdaság terén, ezért úgy döntöttem, hogy utánajárok milyen lehetőségek és igények vannak ebben a szegmensben. Infrastruktúra és gépek hiányában a szántóföldi termesztés nem jöhetett szóba, így az éppen akkor nyitott fiatalgazda pályázat keretében gyümölcstermesztés ágazatban nyújtottam be támogatási kérelmet 5 hektár kajszibarack (sárgabarack) telepítésére, melyet az első körben nem, de a másodikban támogatásra alkalmasnak minősítettek. Így kezdődött meg 2015-ben 1300 db kajszi csemete telepítése…
Fejlesztés, bővítés
A 2015-ös telepítést 2019-ben további 600 db facsemete követte, így a pótlásokkal együtt közel 2000 db kajszifa található a gyümölcsösben. A munkálatokban családtagok és barátok egyaránt résztvettek, akiknek sokat köszönhetek. Az azóta eltelt időben a terület folyamatos változáson, fejlődésen ment keresztül, vadvédelmi kerítéssel, újabb területek termelésbe vonásával, valamint gépek beszerzésével mára közel 20 hektáron folyik a gazdálkodás.
Levendula és eper
Jelentős mérföldkő volt 2021-ben az 5 hektár levendula ültetvény eltelepítése, melyet Császár László barátommal közösen terveztünk és valósítottunk meg. A fejlődésnek és bővítéseknek eredményeként mára saját készítésű, kézműves termékek is megtalálhatók kínálatunkban, mely folyamatosan bővül. Ezen felül az időjárás és egyéb környezeti tényezők függvényében “szedd magad” lehetőséget is biztosítunk kedves vásárlóinknak.
A teljesség igénye nélkül a főnövényként termesztett kajszibarack, eper és levendula mellett megtalálhatók minimális mennyiségben kerti zöldségek és olyan klasszikus gyümölcsfák mint az alma, a körte és a szilva.
Kézműves termékek
Az eltelt évek során többször is felmerült, hogy a megtermelt áru egy részét saját magunk dolgozzuk fel, így gyakorlatilag a „termőföldtől az asztalra” elvét követve a lehető legrövidebb ellátási lánc jön létre. Ellenőrizhető és visszakövethető módon tudjuk kiszolgálni minőségi alapanyagokból készült termékekkel fogyasztóinkat. Ennek mai rohanó világunkban fokozottan nagy a jelentősége, gondoljunk csak egészségünkre vagy a hosszú ellátási láncok okozta környezet terhelésre. Semmiképpen sem szeretnénk „zöldebbre” festeni magunkat, nem célunk az, hogy hangzatosan fenntarthatóbbnak tüntessük fel magunkat, mint valójában vagyunk, de ha megismernek bennünket és ellátogatnak hozzánk, hamar megláthatják, hogy mi tényleg együtt lélegzünk a természettel. Késztermékeinkben a gondosan termelt, vegyszer nélkül vagy minimális vegyszer felhasználásával megtermelt növényi alapanyagokat használunk.
Kémiai anyagok, vegyszerhasználat
A vegyszer felhasználás nálunk szigorúan szabályozott, egyrészt a tanúsító szervezet ellenőrzései miatt, másrészt magunk is ellenezzük az okszerűtlen és veszélyes kémiai anyagok felhasználását. Rovarölő készítményeket semmilyen körülmények között nem használunk, hiszen színes és terjedelmes vadvilágunk van a birtokon, mely már egyfajta körforgásban, szimbiózisban él egymással. Az eltelt évek során olyan élővilág tért vissza és honosodott meg a területen, mely segít az invazív fajok felszaporodását elkerülni. Amit továbbra is használunk kémiai anyagot az egyedül a réz alapú lemosó permetezés a gyümölcs fákon, sajnos ezt a mai körülmények között még elhagyni nem lehet, de már vizsgáljuk, keressük miként lehetne ezt a szert is kihagyni a termelés során. Nyilván a lemosó permetezések időszakában nincs termés a fákon, ezért nincs is veszélye annak, hogy ebből a gyümölcsbe kerülne, inkább a környezet egészére nézve jelent terhelést egy ilyen beavatkozás, de szerencsére csak minimálisat, mivel az újabb termékek már könnyen lebomló formában tartalmazzák a hatóanyagot.
Ars poetica - hitvallás
A célunk, hogy nagyon jó minőségű, vegyszermentes gyümölcsöt és gyógynövényt kínáljunk vásárlóinknak, továbbá arra törekszünk, hogy a kiváló alapanyagokból a lehető legjobb minőségű és legszélesebb skálán mozgó kész termékeket készítsünk. Ahogy fentebb is olvasható, nem célunk a „zöldre festés”, annyira vagyunk fenntarthatóak és zöldek, amennyire azt saját magunk egészsége és közvetlen környezetünk tisztasága és védelme megkívánja. Természetesen ebben a néhány sorban lehetetlen leírni az eltelt közel 10 évet, így csak azt tudom tanácsolni, hogy szezonban keressenek fel bennünket, kóstolják meg remek lekvárjainkat, szörpjeinket, szedjenek a csodás levendulából és sétáljanak egyet a 17 hektáron bekerített festői birtokon a tájban gyönyörködve.