Sárgabarack

Fajták és telepítés

A Five Farm sárgabarack (kajszi) ültetvénye 5 hektáron terül el. 2015-ben került telepítésre 3.2 hektáron Ceglédi arany, Ceglédi óriás, Pannónia, Bergeron, Gönci magyar és Rózsakajszi fajták, majd 2019-ben kiegészült 1.8 hektáron Magyar kajszi C.235, Harcot, Bergeron és Ceglédi óriás fajtákkal. A pótlások során további fajtákat is kipróbáltunk úgy mint; Orangered, Ceglédi szilárd, Ceglédi zamatos és Roxana.

Bár mi következetesen kajszibarack elnevezést használunk, a köznyelv inkább sárgabarack néven ismeri. Akit érdekel a kajszibarack története és többet szeretne megtudni erről az értékes gyümölcsről, azoknak jó szívvel ajánlom Nyújtó Ferenc műveit a témában.

Termőre fordulás

A termőre fordulás óta legnagyobb kihívásunk minden évben a korai tavaszi fagyok, melyek immáron rendszerint március végén, április elején teljes virágzásban találják a barackfákat. Ezen sajnálatos események kivédésére szinte minden lehetséges eszközt kipróbáltunk már kezdve a bálaszalmás füstöléstől a fatörzs meszelésen át a levegő keveréses eljárásig. A tapasztalatok azt mutatják, hogy teljes virágzásban -2 Celsius fok alatti hőmérséklet még a kevert technikák alkalmazása esetén is jelentős, 50% feletti elfagyást és hozamcsökkenést okoz. A legjobb az ha egész évben gondoskodunk a fákról, metszéssel és tápanyagok visszaforgatásával és így az egészséges fát már könnyebben tudjuk megvédeni a fagyoktól. Jelentős segítségünk ebben a harcban a 2022-ben, részben pályázati forrásból beszerzett F-airgo légkeverő berendezés. Az eszközt a lehűlés során folyamatosan a sorok között üzemeltetve (traktorral vontatva) a felsőbb, melegebb légtömeget lekeverjük a lombkorona szintig és így több fokot is tudunk emelni a hőmérsékleten.

A fajta használat nem volt talán a legmegfelelőbb, hiszen már 2015-ben is elérhetőek voltak a piacon új nemesítések, mely későbbi virágzásuk és egyéb tulajdonságaik révén jobban bírják a tavaszi fagyokat. Azonban a nálunk elérhető főként magyar fajták között is van egy-két nap különbség a virágzás kezdete között, így a legkoraibb a Ceglédi óriás és a Harcot, majd követik a középérésű Magyar kajszi és Pannónia fajták és a Bergeron, Rózsa kajszik zárják a sort. Ennek megfelelően minden évben van olyan fajtánk, amelyet kevésbé érint a fagy.

Minőség és fenntarthatóság

Fontos tudnivaló még a Five Farm kajszibarackosról, hogy 2022 óta ökológiai átállás alatt lévő terület, ami azt jelenti, hogy a biotermesztésre vonatkozó hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően, minimális vegyszer (csak rézalapú készítmények) kijuttatásával kezeljük a gyümölcsfákat. Arra törekszünk, hogy egy ökológiai körforgást alakítsunk ki a Farmon, vagyis minden élőlény ami megtalálható a 17 hektáros területen bekapcsolódjon a folyamatba, így a természet elvégzi helyettünk a munkát és a kémiai beavatkozások akár teljesen el is hagyhatók. Természetesen ez egy hosszú folyamat, de jó úton haladunk; 2017 óta nem használtunk semmilyen rovarölő készítményt a területen, ellenben rengeteg hasznos madár valamint rovar faj szokott vissza a területre, amelyek a kártevőket segítenek visszaszorítani. Az átállásról természetesen tanúsítvánnyal is rendelkezünk a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft részéről, melyet a honlap minőségi tanúsítvány részében megtalálhat vagy megnézheti itt.

Kövessen minden csatornán!

Amennyiben szezonban friss fogyasztású kajszira vagy lekvárnak esetleg cefrének való barackra lenne szüksége úgy keressen bizalommal a megadott elérhetőségek egyikén és kövesse hírfolyamunkat valamint Facebook és Instagram bejegyzéseinket a legfrissebb információkról, tudnivalókról. A levendula és eper témában is fontos információkat találnak közösségi média felületeinken.

www.facebook.com/5fivefarm

www.instagram.com/5fivefarm

www.youtube.com/@kerteszcomedy

A barackos elmúlt közel 10 évéről az alábbiakban egy galériát is megtekinthet itt.